Kengurun matkassa -blogissa seurataan Australiasta suomalaisiin kouluihin matkaavan lelukenguru Onjan vaiheita. Projektin edistää media- ja kansainvälisyyskasvatusta. Hankkeen on perustanut Opetushallituksen tukema Canberran Suomi-koulu. Kangaroo Walkabout blog is where you can follow the journey through Finlands schools of the toy kangaroo from Canberra, Australia. På bloggen Kängururesan kan ni följa en leksakskängurus färd från Canberra i Australien till finländska skolor.

tiistaina, lokakuuta 31, 2006

Mistä Tyrnävä tunnetaan?


Tiistaina opin myös, mistä Tyrnävä tunnetaan!
Perunasta tietenkin. Heti ensiloikat täällä tehtyäni huomasin miten tasaista maasto ja miten harvaa asutus täällä on. Ja ihan oikein arvelin: Tyrnävällä on paljon peltoja. Keväällä lumen sulettua pelloille kylvetään siemenperunaa montaa eri lajiketta. Osa perunoista nostetaan varhain, jo kesä-heinäkuussa, ja osa myöhemmin vasta syksyllä. Täältä Tyrnävältä viedään perunaa kaikkialle Suomeen. Täällä on myös suuri Siemenperunakeskus, josta saa tervettä siemenperunaa uusia kylvöjä varten. Varhaisperunoista tehdyt "uudet perunat" ovat Pohjanmaalla ja kaikkialla Suomessa suurta kesäherkkua: puhtaaksipestyt perunat kypsennetään pikaisesti keittämällä ja nautitaan sitten sillin tai silakan, keitettyjen kananmunien sekä voi- tai kermaviilikastikkeen kera. Ystäväni Kirkkomännikössä opettivat minulle paljon perunasta ja tekivät siitä minulle myös huoneentaulun tuliaisiksi teille.

8 Comments:

Blogger Tupsu said...

Hei Kaikki
Me taalla Ausraliassa pantiin perunat peltoon noin kuukausi sitten ja odotamme etta Jouluksi saataisiin uusia perunoita. En tieda miten kay nyt tana vuonna koska on niin kuivaa. Just mennyt lokakuu oli kaikista kuumin koskaan ja lisaa kuumuutta on luvalla. Tulee tosi mukava olo kun katselee lumi maisemia.

2:42 ap.

 
Anonymous Anonyymi said...

Muistini mukaan peruna on suomalaisten ruokatottumuksissa ykkös tilalla, vaikka taitaa sielläkin pasta jo olla ainakin toisella. Täällä myös hehtaaripihat omistavilla on kasvimaat omasta takaa. Kaupasta taas saa melko harvoin tosi hyviä perunoita. Siellä Suomessahan teillä on niitä vaikka mihin lähtöön. On puikuloita, soikuloita Lemin punasta,Lopen sikli jne.
Mikähän se olisi Tyrnävän perunan nimi?

7:12 ap.

 
Anonymous Anonyymi said...

Hei vaan
Ma en tykkaa kovin paljon perunasta paitsi jos se on muusina. Makarooni on parempaa.
Katariina

7:54 ap.

 
Anonymous Anonyymi said...

Suomessa peruna on tärkeä ruuan raaka-aine ja suomalaiset yleensä pitävät perunaruuista, koska perunat ovat täällä aivan omaa luokkaansa. Suomalaiset syövät keskimäärin 70 kg perunaa vuodessa!

Perunannoston aikaan mukuloilla on monia lempinimiäkin perunan ja potun lisäksi, ja osa lemppareista on nimen historiaan liittyviä käännöksiä muista kielistä (kultaomena, maaomena, maapäärynä ja jopa kiinan tryffeli).

Tyrnävällä oleva Siemenperunakes-kus tuottaa, pakkaa ja markkinoi Tyrnävän ja Limingan alueella hyvin monia perunalajikkeita.
Tuotantoalue on saanut Euroopan Unionin myöntämän korkealaatisen siemenperunatuotannon laatuvyöhyke-nimen, ns. High Grade -aluetunnuksen.

Monilla perunalajikkeista on tosi hassuja tai ulkomaisia nimiä (Adora, Asterix, Amazone, Bellona, Idole, Lady Claire, Rosamunda, Blue Congo ja Van Gogh), toiset ovat taas perinteisiä suomalaisia (Timo, Kulta, Matilda, Pito, Puikula, Satu, Siikli, Suvi ja Venla).

Mutta eivät kaikki suomalaiset kuitenkaan pidä perunasta. Perunasta on jopa joskus tullut pahojakin kiistoja: suositussa lastenkirjasarjassa Heinähattu ja Vilttitossu perheen tytöt alkoivat kerran puhelakkoon ja joutuivat taikinaterapiaan kieltäydyttyään syömästä perunoita. Kirjasta on tehty elokuvakin, jota suosittelemme kaikille!

Terv. Peruna on pyöreä, peruna on soikea, peruna on ruoka ihan oikea!

11:30 ap.

 
Anonymous vieno said...

Jopahan olikin seikkaperäinen tarina Tyrnävän ja muukin Suomen perunoista. Kiitos, kerralla lähti uteliaisuus ja tietoa tuli toisillekin antaa, ja tätähän me on lähdetty hakemaankin. Vieläkö joku tietäisi kertoa, viedäänkö Tyrnävän perunaa ulkomaille ja mihin maahan? Jos vaikka tulisi tänne Australiaankin.

4:47 ap.

 
Anonymous Anonyymi said...

Tyrnävällä on ihan hyvää perunaa njam:>

12:04 ip.

 
Anonymous vikkalikka said...

Varmasti ne perunat ovat hyviä ja
muussista minäkin tykkään, kun se on tehty hyvästä perunasta.

9:45 ap.

 
Anonymous Anonyymi said...

Lue koko blogi, melko hyva

6:35 ap.

 

Lähetä kommentti

Links to this post:

Luo linkki

<< Home