Kengurun matkassa -blogissa seurataan Australiasta suomalaisiin kouluihin matkaavan lelukenguru Onjan vaiheita. Projektin edistää media- ja kansainvälisyyskasvatusta. Hankkeen on perustanut Opetushallituksen tukema Canberran Suomi-koulu. Kangaroo Walkabout blog is where you can follow the journey through Finlands schools of the toy kangaroo from Canberra, Australia. På bloggen Kängururesan kan ni följa en leksakskängurus färd från Canberra i Australien till finländska skolor.

lauantaina, marraskuuta 04, 2006

Alakko nää mua?


Torstaina 2.11.2006 tutustuin Tyrnävän lähiympäristöön. Tärkeimmät naapurikunnat ovat Oulu, Kempele, Liminka ja Oulunsalo.

Ihan ensimmäisenä sain tutustua Tyrnävän suurimpaan naapuriin, Ouluun, joka on myös yksi Suomen suurimmista kaupungeista. Kaupunki sijaitsee Oulujoen suistossa. Oulujoen suu on ikivanha kauppapaikka ja kuulemma Oulu onkin vanha hansakaupunki. Tuohon aikaan Oulun tärkeimpiä kauppatavaroita olivat lohi, terva ja turkikset. Oulussa rakennettiin myös paljon laivoja, jotka kiersivät ympäri maailmaa.

Kaiken tuon tiedon lisäksi pääsin näkemään joitain Oulun suurimmista nähtävyyksistä. Kohtasin Oulun kuuluisan toripoliisin. ”Ookko nää Oulusta, pelekääkkö nää polliisia” on kuulemma yksi Oulun kuuluisimmista lauseista. Lisäksi kävin pomppimassa Kauppahallissa, jossa oli jos minkälaista nähtävää ja haisteltavaa. Kiinnitin huomiota lukuisiin kala- ja lihakauppiaisiin, eikä ihme, sillä kuulemani mukaan Kauppahalli on perustettu, jotta lihakaupat aikoinaan saatiin hallin suojaan.

Seuraava kohteemme oli Liminka, joka on vanhin kaikista Tyrnävän naapurikunnista. Siellä minut vietiin Liminganlahdelle, joka on WWF:n (World Wide Fund For Nature) mukaan Euroopan arvokkain lintualue. Näin talviaikaan emme tosin bonganneet lintuja, mutta etenkin keväisin monet koululuokatkin käyvät tarkkailemassa etelästä takaisin Suomeen tulevia muuttolintuja.

Kempelettä ja Oulunsaloa en omin silmin päässyt näkemään, mutta sain kuulla monia mielenkiintoisia asioita molemmista kunnista. Oulunsalon sanottiin olevan tärkeä lentokentän vuoksi ja Kempeleestä mainittiin ensimmäisenä kauppakeskus Zeppelin. Olisi ollut mielenkiintoista käydä katselemassa molemmissa kunnissa maisemia, mutta ehkä vielä joskus…

ps. Otsikko on oulunseudun murretta ja tarkoittaa "voitaisko tehdä jotain yhdessä?" ds.

4 Comments:

Anonymous vikkalikka said...

Nyt onkin paljon kysyttävää. Mitä se hansakaupunki tarkoittaa? Miten sitä tervaa tehtiin? Olivatko turkikset vaihtokaupan välineitä? Entä laivat, rakennettiinko ne puusta vai raudasta? Kyllä Onjaa taas onnisti kun pääsi niin pitkälle tutustumislenkille eri paikkoihin. Mitähän seillä Limingalla harjoitetaan? Entä Oulunsalossa?

5:20 ap.

 
Anonymous reijo said...

Alakko nää mua? Miks työ ootta hiljennehet ku vast alkuhu päästiin?

3:05 ap.

 
Anonymous Anonyymi said...

Hei Reijo!
Emmä met ole vielä hiljenhet, olema teheneet rojektitöitämä kovala kiirhelä. Sie puhut mukavaa suomen murretta. Mistä sie tai perhees ootta poisa? Met opettelema juuri suomen kielen murtheita, täsä eksemplaari Ounasjoen varresta - vähän hoon päältä. Olekkos Kainuusta, Ylä-Savosta vai Karjalasta kotosin?

Terv. Mie vaan

11:06 ip.

 
Anonymous reijo said...

Kah Hesatha mie alkujaa lähin, mut oh tuluh vietetyh pal kulkulaiseh
elämäh ja vähäh tart seilt sun täält. Kyll murtehet hyvii on, jos ne täyhelisest halihtoo, miul ne välee mänöö vähä sekaseks.

3:53 ap.

 

Lähetä kommentti

Links to this post:

Luo linkki

<< Home