Kengurun matkassa -blogissa seurataan Australiasta suomalaisiin kouluihin matkaavan lelukenguru Onjan vaiheita. Projektin edistää media- ja kansainvälisyyskasvatusta. Hankkeen on perustanut Opetushallituksen tukema Canberran Suomi-koulu. Kangaroo Walkabout blog is where you can follow the journey through Finlands schools of the toy kangaroo from Canberra, Australia. På bloggen Kängururesan kan ni följa en leksakskängurus färd från Canberra i Australien till finländska skolor.

perjantaina, marraskuuta 10, 2006

Heihei ja näkemiin, Onja-kenguru ja pikku-Tauno!


Viikon Tyrnävällä seikkailtuani alkoi matkani kohti Enontekiötä ja Hetan koulua.

Kuulammen 9c:n ja Kirkkomännikön venäjän kielen ryhmä pakkasivat minulle ja pikku-Taunolle matka-askini pehmoiseksi pesäksi, jossa lepäillä ja suunnitella tulevia seikkailuja. He laittoivat sukset, sauvat ja monot mukaani: tarvitsen niitä varmasti myös Enontekiöllä. Sain monta varoitusta Lapin suurista mäistä, tuntureista, ja kehotuksen ottaa monta tunturihiihtotuntia ennen niihin uskaltautumista. Moni oppilaista olisi halunnut lähteä mukaani, onhan Enontekiö oikeaa Tunturi-Lappia!

Pikku-Joeyni oli melkoisen ihastunut uuteen nimeensä, jonka hän Tyrnävältä sai. Kaupin Vieno sen hänelle keksi ja yli puolet oppilaista sen kannalle kallistui. Rimmaa kuulemma hyvin:
Onja loikki, lumisen pellon poikki, pussissaan pikkuinen poika: näin tulla tupsahti myös Tauno Tyrnävälle!

Tauno on oikein hyvä nimi. Se on Wikipedian mukaan todennäköisesti syntynyt Karjalassa murresanasta tauno ('sävyisä', 'hyväntapainen'). Suosituimmillaan Tauno oli 1910–1930-luvuilla ja se sai oman nimipäivän 28.8. vuonna 1929. Vuonna 2006 vain 12 henkilöä on saanut nimekseen Tauno. Kuuluisia Taunoja ovat Tauno Kovanen, painija; Tauno Marttinen, säveltäjä; Tauno V. Mäki, ampuja ja eräkirjailija; Tauno Äikää, urkuri ja pianisti sekä erityisesti Tauno Palo, näyttelijä!
Lähteet: Vilkuna, Kustaa (toim. Mikkonen, Pirjo) (2005): Etunimet, Otava. Haettu osoitteesta http://fi.wikipedia.org/wiki/Tauno

Kuulammen koulun 9c ja Kirkkomännikön venäjän ryhmä toivottavat Onjalle ja Taunolle oikein hyvää matkaa ja mukavia seikkailuja seuraavissa kohteissa! Terveisiä myös Hetan kouluun!

1 Comments:

Anonymous vieno said...

Liian pian se lähdön päivä koitti Tyrnävälläkin, uskon Onjan näin ajattelevan. Kiitos taustatiedoista nimiehdotuksenne suhteen, on aina hyvä tietää nimen
alkuperä. Vielä erikois kiitos Onjan varusteista, ne varmasti olivat tarpeen seuraavassakin paikassa ja ne ovat niin herttaisen näköiset onjan päällä.
Kiitos Tyrnävän koululle todella mahtavasta blogin annista, selvitellessänne paikkakuntanne ja lähiympäristön toimintoja.

12:13 ap.

 

Lähetä kommentti

Links to this post:

Luo linkki

<< Home