Kengurun matkassa -blogissa seurataan Australiasta suomalaisiin kouluihin matkaavan lelukenguru Onjan vaiheita. Projektin edistää media- ja kansainvälisyyskasvatusta. Hankkeen on perustanut Opetushallituksen tukema Canberran Suomi-koulu. Kangaroo Walkabout blog is where you can follow the journey through Finlands schools of the toy kangaroo from Canberra, Australia. På bloggen Kängururesan kan ni följa en leksakskängurus färd från Canberra i Australien till finländska skolor.

torstaina, marraskuuta 23, 2006

Kiitokset Enontekiö ja kohti Rovaniemeä

Vierailuni Enontekiöllä alkaa päättyä. Minun on jatkettava matkaani. Haluan kiittää Hetan peruskoulun ja Peltovuoman 5.-6. luokkia mukavasta ja antoisasta vierailusta. Olen kokenut teidän kanssanne paljon. Lähden Rovaniemelle tutustumaan Saaren koulun oppilaisiin ja kokemaan heidän kanssaan uusia asioita. Olen kuullut, että Rovaniemellä on joulupukin kammari ja pajakylä. Odotan oikein innolla tapaavani joulupukin.

tiistaina, marraskuuta 21, 2006

Floorball tournament





Maanantaina 20.11.2006 koululla oli sählyturnaus (floorball tournament). Onjalle maila oli vähän liian pitkä, mutta hän osallistui innokkaasti hurraa-huutoihin pelikentän ulkopuolella.
8. luokka voitti mestaruuden.

Moottorikelkan kyydissä




Kaikki Enontekiöllä ajavat metsissä ja järven jäällä moottorikelkalla. Onjakin pääsi moottorikelkan kyytiin, mutta häneltä puuttui kypärä. Siksi hän ei voinut itse ajaa kelkalla.

Ice-skating





Koululaiset veivät Onjan retkiluistelemaan (ice-skating) Ounasjärven päälle. Onja halusi myös oppia luistelemaan. Luistelu oli tosi hauakaa, samoin lumi. Jäällä pidettiin disko, ja kaikki tanssivat luistimilla innoissaan!

maanantaina, marraskuuta 20, 2006

Onjan ohjelmaa Enontekiöllä




Hetan peruskoulun 6.lk. äänesti Onjan pikkuisen nimeksi Otto. Onja osallistui englannin tunnille.





keskiviikkona, marraskuuta 15, 2006

Mun logan sámegiela


Hei!
On ollut niin kiirettä, etten ole ehtinyt paljon kertomaan itsestäni. Olen opiskellut saamea saamen tunnilla. Täällä koulussa on saamen luokka. Koululaiset opiskelevat saamea äidinkielen oppiaineena ja vieraana kielenä. Niinpä minäkin innostuin saamen kielestä. Olen lukenut saamen kielen kirjaa ja näitä asioita olen jo oppinut. Osaan sanoa saameksi hyvää päivää "Buorre beaivi" ja osaan vastata siihen "Ipmel atti". Sen lisäksi osaan kiittää "Giitu" , sanoa ole hyvä "leage buorre". Osaan laskea viiteen: okta, guokte, golbma, njeallje ja vihtta.
Minä esittelen itseäni nyt saameksi: Mun lean Onja. Mun orun Australias. Mun lean ealli.
Saamen kielen tunti vierähtikin nopeasti, joten sanoin lähtiessäni "Báze dearvan" ja mulle vastattiin "Mana dearvan"

sunnuntai, marraskuuta 12, 2006

Enontekiöllä, Käsivarren Lapissa



Hei kaikille!
Olen saapunut Enontekiölle, Hettaan, Käsivarren Lappiin. Tyrnävältä saadut sukset olivatkin tarpeen, sillä kävin tutustumassa Hetan nähtävyyksiin. Kävin Jyppyrällä hiihtämässä ja tulikin hiki, sillä hiihdin Juhannuspolkua ylös, 700 metriä. Jyppyrän päältä avautuivat henkeäsalpaavat näkymät Ounastunturiin ja Ounasjärvelle. Istahdin levähtämään näköalakotaan ihastelemaan talvista maisemaa. Kuulin, että Hetta on noin 800 asukkaan kuntakeskus, jossa sijaitsee suurin osa kunnan palveluista. hetassa on peruskoulun lisäksi lukio ja saamelaisalueen koulutuskeskuksen kurssitoimintaa. hetassa sijaitsevat myös terveyskeskus, vanhainkoti, toimintakeskus, kunnanvirasto sekä Metsähallituksen toimipiste.
Huomenna menen tutustumaan 5. -6. luokkalaisiin ja heidän koulupäiviinsä.

perjantaina, marraskuuta 10, 2006

Heihei ja näkemiin, Onja-kenguru ja pikku-Tauno!


Viikon Tyrnävällä seikkailtuani alkoi matkani kohti Enontekiötä ja Hetan koulua.

Kuulammen 9c:n ja Kirkkomännikön venäjän kielen ryhmä pakkasivat minulle ja pikku-Taunolle matka-askini pehmoiseksi pesäksi, jossa lepäillä ja suunnitella tulevia seikkailuja. He laittoivat sukset, sauvat ja monot mukaani: tarvitsen niitä varmasti myös Enontekiöllä. Sain monta varoitusta Lapin suurista mäistä, tuntureista, ja kehotuksen ottaa monta tunturihiihtotuntia ennen niihin uskaltautumista. Moni oppilaista olisi halunnut lähteä mukaani, onhan Enontekiö oikeaa Tunturi-Lappia!

Pikku-Joeyni oli melkoisen ihastunut uuteen nimeensä, jonka hän Tyrnävältä sai. Kaupin Vieno sen hänelle keksi ja yli puolet oppilaista sen kannalle kallistui. Rimmaa kuulemma hyvin:
Onja loikki, lumisen pellon poikki, pussissaan pikkuinen poika: näin tulla tupsahti myös Tauno Tyrnävälle!

Tauno on oikein hyvä nimi. Se on Wikipedian mukaan todennäköisesti syntynyt Karjalassa murresanasta tauno ('sävyisä', 'hyväntapainen'). Suosituimmillaan Tauno oli 1910–1930-luvuilla ja se sai oman nimipäivän 28.8. vuonna 1929. Vuonna 2006 vain 12 henkilöä on saanut nimekseen Tauno. Kuuluisia Taunoja ovat Tauno Kovanen, painija; Tauno Marttinen, säveltäjä; Tauno V. Mäki, ampuja ja eräkirjailija; Tauno Äikää, urkuri ja pianisti sekä erityisesti Tauno Palo, näyttelijä!
Lähteet: Vilkuna, Kustaa (toim. Mikkonen, Pirjo) (2005): Etunimet, Otava. Haettu osoitteesta http://fi.wikipedia.org/wiki/Tauno

Kuulammen koulun 9c ja Kirkkomännikön venäjän ryhmä toivottavat Onjalle ja Taunolle oikein hyvää matkaa ja mukavia seikkailuja seuraavissa kohteissa! Terveisiä myös Hetan kouluun!

Hyvää viikonloppua kaikille!



Perjantaina 4.11.2006 koululla on tosi sähäkkä tunnelma!
Huomenna on pyhäinpäivä ja aika moni oppilas on pyytänyt lupaa päästäkseen iltapäivällä perheen kanssa matkalle isovanhempien (mummun,mummin, mummon tai fammun ja ukin, vaarin tai papan) luo. Osalla on kiire koulun jälkeen kaupunkiin, sillä huomenna kaikki kaupat ovat kiinni ja perheet viettävät aikaansa kotona tai sukuloiden. Osa suunnittelee jo jouluostoksia!!! Sunnuntaina alkaa näes jouluostosaika, jolloin liikkeet saavat olla auki klo 12-21. Monessa liikkeessä on jo joulusomisteita ja joulutavarapöytiä, mutta onneksi joululaulut eivät sentään vielä soi. Suomalaiset ovat todella jouluhullua kansaa.

Ette muuten usko, kenet tapasin tänään! Kun loikin hiljakselleen koulun käytävillä oppilaiden ollessa tunnilla, kuulin A-aulan portaiden alta ähinää ja puhinaa. Menin oikein varovasti katsomaan, mitä siellä oli. Portaiden alle kurkistaessani näin pienen, harmaapukeisen miehen, joka puheli itsekseen ja keräsi sieltä paripuoli lapasia ja muita unohtuneita tavaroita. Se oli koulutonttu!

Koulutonttu ensin hieman hämmästyi minut nähdessään, mutta sitten jo juttelimme kuin vanhat kaverit. Hän kertoi minulle monenlaista koulun arjesta ja juhlapäivistä. Hän harmitteli sitä, ettei hänen valokuva-albuminsa ollut nyt koululla, siinä olisi ollut niin paljon hyviä kuvia. Käski käymään kylässä sunnuntaina, jolloin voisimme rupatella mukavia ja katsella kuvia.

Sunnuntaina menin sitten tietenkin koulutontulle kylään. Istahdimme mukavasti olohuoneen sohvalle ja avasimme ensimmäisen valokuva-albumin. Heti ensimmäisellä aukeamalla oli kuva traktorista, joka keula pystyssä veti perässään jotain pitkää kärryä. Kun ihmettelin kuvaa, koulutonttu kertoi sen olevan traktorivetokisoista. Kilpailu järjestetään joka kesä ja sinne tulee kilpailijoita ympäri Suomea. Kisan idea on saada voittajaksi traktori, joka jaksaa vetää painavinta kuormaa pisimmän matkan. Monet ihmiset täältä ja muualtakin tylevat katsomaan ja kannustamaan suosikkejaan.

"Aina syksyisin täällä järjestetään pottumarkkinat", koulutonttu kertoi, kun jäin ihmettelemään erästä kuvaa. Kuvassa näkyi paljon ihmisiä ja kojuja, joissa myytiin karkkia, vaatteita, leluja, jne. Se on yksi Tyrnävän syksyn merkkitapahtumista, jonne tulee paljon väkeä muualtakin kuin Tyrnävältä. Sieltä saa halvalla hyvää tyrnäväläistä perunaa ja vuosi vuodelta markkinoilta löytyy enemmän ja enemmän ostettavaa. Tavallisesti sen yhteydessä järjestetään taidenäyttely, päälavalla on ohjelmaa koko ajan ja perheen pienimmille on paikalle varattu taikuri.

Koulutonttu oli ikuistanut Tyrnävää eri vuoden aikoina, ja ottanut kuvia myös kouluista, kaupoista ja pankista. Koulussa otetuista kuvista muutama kiinnitti huomioni. Ne kaikki oli otettu poikajoukosta, jotka oli puettu ja meikattu tytöiksi. Koulutonttu kertoi niiden olevan yläasteen Miss Perunankukka-kilpailusta. Siinä yhdeksäsluokkalaisista pojista valitaan osa kauneuskilpailuihin, joissa on tarkoitus menestyä mahdollisimman hyvin tytöksi pukeutuneena. Miss Perunankukka-kilpailun suosio koululaisten keskuudessa onkin suuri.

Kun kaikki albumit oli selattu läpi, kävimme kahvipöytään. Kahvin ja pullan lomassa koulutonttu kertoi hauskoja tarinoita ja tyrnäväläisiä perinteitä, joita ei voinut nauramatta kuunnella. Minulle jäi tästä vierailusta paljon mukavia muistoja.








lauantaina, marraskuuta 04, 2006

Alakko nää mua?


Torstaina 2.11.2006 tutustuin Tyrnävän lähiympäristöön. Tärkeimmät naapurikunnat ovat Oulu, Kempele, Liminka ja Oulunsalo.

Ihan ensimmäisenä sain tutustua Tyrnävän suurimpaan naapuriin, Ouluun, joka on myös yksi Suomen suurimmista kaupungeista. Kaupunki sijaitsee Oulujoen suistossa. Oulujoen suu on ikivanha kauppapaikka ja kuulemma Oulu onkin vanha hansakaupunki. Tuohon aikaan Oulun tärkeimpiä kauppatavaroita olivat lohi, terva ja turkikset. Oulussa rakennettiin myös paljon laivoja, jotka kiersivät ympäri maailmaa.

Kaiken tuon tiedon lisäksi pääsin näkemään joitain Oulun suurimmista nähtävyyksistä. Kohtasin Oulun kuuluisan toripoliisin. ”Ookko nää Oulusta, pelekääkkö nää polliisia” on kuulemma yksi Oulun kuuluisimmista lauseista. Lisäksi kävin pomppimassa Kauppahallissa, jossa oli jos minkälaista nähtävää ja haisteltavaa. Kiinnitin huomiota lukuisiin kala- ja lihakauppiaisiin, eikä ihme, sillä kuulemani mukaan Kauppahalli on perustettu, jotta lihakaupat aikoinaan saatiin hallin suojaan.

Seuraava kohteemme oli Liminka, joka on vanhin kaikista Tyrnävän naapurikunnista. Siellä minut vietiin Liminganlahdelle, joka on WWF:n (World Wide Fund For Nature) mukaan Euroopan arvokkain lintualue. Näin talviaikaan emme tosin bonganneet lintuja, mutta etenkin keväisin monet koululuokatkin käyvät tarkkailemassa etelästä takaisin Suomeen tulevia muuttolintuja.

Kempelettä ja Oulunsaloa en omin silmin päässyt näkemään, mutta sain kuulla monia mielenkiintoisia asioita molemmista kunnista. Oulunsalon sanottiin olevan tärkeä lentokentän vuoksi ja Kempeleestä mainittiin ensimmäisenä kauppakeskus Zeppelin. Olisi ollut mielenkiintoista käydä katselemassa molemmissa kunnissa maisemia, mutta ehkä vielä joskus…

ps. Otsikko on oulunseudun murretta ja tarkoittaa "voitaisko tehdä jotain yhdessä?" ds.

Olikos Australiassa Happy Halloween?



Tyrnävällä keskiviikkona 1.11.2006

Marraskuun ensimmäinen päivä - monet oppilaat ovat tänään kyselleet minulta, vietettiinkö eilen Australiassa Halloweeniä. Täällä Pohjois-Pohjanmaalla se on uusi, muualta tullut hupijuhja, joka ei perinteisiin kuulu, mutta jota monet ovat alkaneet täälläkin viettää täkäläisen pyhäinpäivän tienoilla.

Pyhäinpäivää vietetään täällä perinteisesti poisnukkuneiden läheisten muistopäivänä, jolloin perheet kokoontuvat viettämään aikaa yhdessä, syömään hyvin ja viemään läheisten haudoille lyhtyjä ja kynttilöitä. Minäkin pääsen lauantaina katsomaan, millaista päivän vietto on Tyrnävällä.

Muuten tänään päivä on mennyt 9c:n projektitöiden tekoa seuraillen, lehtijuttuja lukien ja uusiin luokkiin tutustuen. Kirkkomännikön lapset olisivat halunneet tutustuttaa minut Suomen kansalliseläimeen karhuun, mutta tyytyivät siitä minulle vain kertomaan: kaikki ohtot ja otsot, kontiot ja mesikämmet, metsän omenat ja kuninkaat sekä nallet kun ovat nyt talviunillaan.

Kuulammen koulun seitsemäs- ja kahdeksasluokkalaiset ovat aloittaneet äidinkielen tunneilla median opiskelun ja he olivat hyvin kiinnostuneita kiertueestani ja blogistani. Haluaisiko joku täältä kirjeenvaihto-, email- tai chattikavereita? Täällä Kuulammen koululla on myös videoneuvottelulaitteet, voisimmeko pitää joskus "konferenssia" sinne Australiaan päin?